YouTube ili Vimeo – koji je bolji za WordPress video zapise?

youtube

Kada je u pitanju učitavanje video snimaka na mreži, YouTube i Vimeo su dve najpopularnije platforme na tržištu. Zbog toga se često pitamo da li YouTube ili Vimeo – koji je bolji? Obe su odlične platforme sa svojim prednostima i manama. U ovom članku, upoređujemo YouTube i Vimeo i želimo da podelimo njihove prednosti i slabosti kako bismo vam pomogli da se odlučite za vašu video platformu.

 

Zašto izabrati YouTube ili Vimeo za WordPress video zapise

 

Ako želite da započnete blog , onda je WordPress najpopularnija platforma za blogovanje koju preporučuju stručnjaci.
Iako možete direktno otpremiti svoje video zapise u WordPress, on nije dizajniran da reprodukuje video zapise.
Video su velike datoteke i većina WordPress hosting provajdera ne nudi servere optimizovane za video streaming. Ako više korisnika pristupi video zapisima na vašoj web lokaciji odjednom, onda bi to moglo da dovede do rušenja vašeg servera.
Osim toga, svaki korisnik ima drugu vrstu internet veze. Vaši visokokvalitetni video snimci će se dugo učitavati za sporije internet veze.

Sa druge strane, platforme za video hosting kao što su YouTube i Vimeo su dizajnirane da optimizuju video zapise. Imaju serverske resurse i tehnologiju kako bi ponudili daleko superiornije video streaming iskustvo od WordPressa.
Najvažnije je da lako možete ugraditi ove video zapise u WordPress .

 

1. Cena

I YouTube i Vimeo su profitne kompanije. Njihove cene su zasnovane na tome da zarađuju na internetu .

 

YouTube:

 

YouTube je besplatan. Uglavnom zato što zarađuju tako što prikazuju reklame. Ove reklame se prikazuju unutar video plejera, u bočnoj traci i unutar ZouTube-a.
YouTube takođe nudi plaćenu pretplatu zvanu YouTube Red za gledaoce. Ova usluga omogućava gledaocima da se oslobodi reklama, kao i pristup YouTube originalnim emisijama.

 

YouTube Red

 

Međutim, kao kreator sadržaja moći ćete da otpremite video snimaka koliko želite.
U početku nećete moći da otpremate video snimke duže od 15 minuta. Međutim, ovo ograničenje možete povećati verifikacijom vašeg naloga.

 

Vimeo:

 

Poslovni model Vimeo je sasvim drugačiji od YouTube-a. Oni zarađuju prodajom video hostinga, tako da izdavači i preduzeća mogu svojim korisnicima ponuditi besplatno iskustvo gledanja oglasa.
Oni nude niz planova cena, počevši od besplatnog plana, koji je ograničen na 500 MB skladištenja sedmično i 25 GB godišnje.
Nakon toga možete se pridružiti Vimeo Plus, Pro, ili Business planovima. Svaki od njih nudi različite granice i funkcije za otpremanje.

 

Vimeo Plans

 

Slobodni plan je prilično ograničen u smislu skladištenja i karakteristika. Možete početi sa Vimeo Plus-om , koštaće 7 dolara mesečno i datiće vam 5 GB skladišta sedmično.

 

2. Ograničenja otpreme

 

Obe platforme imaju različite smernice u pogledu koliko video sadržaja možete da otpremite.

 

YouTube:

 

Podrazumevano možete da otpremate neograničene video zapise, ali svaki video treba da bude ispod 15 minuta. Međutim, nakon verifikacije vašeg naloga, možete otpremati video snimke do 12 sati reprodukcije ili veličinom datoteke od 128 GB.
Ovo je veoma velikodušno i prilično razumno za sve vrste stvaralaca sadržaja.

 

Vimeo:

 

Vimeo ima različita ograničenja na veličinu otpreme za svaki plan.
Slobodno: 500 MB nedeljno do 25 GB godišnje.
Plus: 5 GB nedeljno do 250 GB godišnje
Pro: 20 GB nedeljno do 1 TB godišnje
Poslovni: nema nedeljnih ograničenja i ukupnog skladištenja do 5 TB
Pogledajte detaljna upoređivanja svih Vimeo planova .

 

3. Publika i dostignuća

 

Obe platforme nude opcije za deljenje video sadržaja, imaju posvećene zajednice i društvene funkcije.

YouTube:

 

Kada je reč o broju i dometu publike, YouTube ima očiglednu prednost.

 

YouTube statistika

 

U vlasništvu je Google-a, tako da je drastično vidljiviji u svim njihovim drugim proizvodima. Gotovo svi Android telefoni na svetu dolaze sa unapred instaliranom YouTube aplikacijom.
YouTube ima zajednicu od preko milijardu korisnika, to je jedna trećina interneta. To je takođe drugi na svetu najtraženiji pretraživač.

 

Vimeo:

 

Vimeo ima mnogo manju bazu korisnika od YouTube-a, ali je ipak prilično ogroman. Vimeo ima preko 170 miliona korisnika i raste značajnim tempom. Vimeo je dom za neke od najkreativnih kreatora sadržaja na svetu.

 

Vimeo Stats

 

Osim kanala, on takođe ima funkciju Grupe gde korisnici mogu kreirati i učestvovati u grupama. Korisnici takođe mogu ograničiti sadržaj grupe vidljiv samo svojim članovima.
Vimeo ima prilično pristojnu funkciju pretraživanja, koja omogućava korisnicima da pretražuju video zapise, ljude, kanale i grupe. NJihova funkcija otkrivanja sadržaja prikazuje relevantne video snimke u bočnoj traci. Međutim, prema dizajnu, oni nisu toliko primetni kao oni na YouTube-u.

 

4. Kontrole privatnosti

 

Korisnici ne žele da njihovi sadržaji vide svi. Na primjer, ako prodajete online kurseve ili pokrećete web stranicu za članstvo , onda želite ograničiti pristup videa samo pretplatnicima koji plaćaju.
Hajde da proverimo kako obe platforme omogućavaju izdavačima da kontrolišu privatnost svojih videa.

 

YouTube:

 

Postavke privatnosti za YouTube video

 

YouTube nudi tri postavke privatnosti za video zapise koje postavljate.

Javno – Ovi video zapisi su javno dostupni. Oni mogu biti pretraživani, prikazani i prikazani na YouTube platformi.

Skriveni – Ovi video zapisi mogu biti dostupni svima koji imaju URL. Međutim, neće se prikazivati u pretrazi YouTube ili sličnim video snimcima

Privatni – Ovi video zapisi su vidljivi samo vama, a i određenim korisnicima koje izaberete.

Osim ovih postavki, možete takođe onemogućiti komentare na svojim video snimcima. YouTube vam omogućava da onemogućite ugrađivanje vaših video zapisa na bilo koji veb sajt, ali to će vam takođe blokirati unošenje video zapisa na sopstvenu web lokaciju VordPress-a.
YouTube nije idealna platforma ako želite da hostujete privatne video zapise.

 

Vimeo:

 

Vimeo video privatnost

 

Vimeo nudi više mogućnosti privatnosti od YouTube-a. Njihova podešavanja privatnosti omogućavaju vam da video snimke objavljujete javno, privatno ili skriveno. Takođe možete da delite video samo sa korisnicima koje pratite.
Korisnici plaćenog plana mogu ograničiti i video zapise samo na svoje veb stranice. Oni čak mogu zabraniti svoje video zapise da se gledaju na samom Vimeo.com.
Takođe možete lozinkom zaštititi video zapise, a korisnici će morati da unesu tu lozinku da biste gledali video. Tada možete dodati te video snimke u lozinku zaštićene postove na vašoj VordPress web lokaciji.
Ako želite više kontrole nad onima koji gledaju vaše video snimke, onda je Vimeo mnogo bolja platforma za vas.

 

5. Video Editing

 

Obe platforme nude odlične alate za upload, uređivanje i upravljanje vašim video zapisima.

 

YouTube:

 

YouTube video uređivanje

 

YouTube nudi moćne funkcije za uređivanje videa. Oni nude video urednik koji vam omogućava da kreirate video zapise iz prethodno otpremljenih video zapisa, fotografija, naslova i još mnogo toga.
Takođe možete kreirati video zapise koristeći svoje video zapise i fotografije u Google fotografijama. Njihovi alati za uređivanje video sadržaja omogućavaju jednostavan proces kreiranja video zapisa.
YouTube vam takođe omogućava da svojim video zapisima dodate veze, komentare, naslove i titlove. Takođe nudi mogućnost prenosa uživo u kome možete emitovati događaje, vesti ili samo slučajne uloge.

 

Vimeo

 

Vimeo video postavke

 

Vimeo ne nudi puno funkcija za uređivanje videa kao YouTube. Međutim, on nudi sve osnovno što će vam trebati.
Omogućava vam da dodate naslov video zapisa, opis, kategoriju, oznake, licencu i rejting publike. Možete takođe otpremiti naslove i titlove u svoje video zapise. Vimeo nema funkcije za primedbe, tako da ne možete dodati klikne linkove u svoje video zapise.
Najbolji deo o Vimeo-u jeste da možete zameniti video sa novijom verzijom bez potrebe za promjenom URL-a ili stats-a. To je nešto što ne možete učiniti na YouTube-u bez postavljanja novog video zapisa na potpuno novi URL.
Ova specifična funkcija je zaista zgodna, jer ako ste napravili grešku ili samo trebali ažurirati slike u vašim tutorijima, onda to možete lako učiniti dok zadržite celi broj pregleda i iste URL-ove video-snimaka na svom članstvu.

 

6. Mogućnosti monetizacije

 

Obe platforme omogućavaju korisnicima da zaradjuju na internetu sa svojih video zapisa.

 

YouTube:

 

Zaradite od video zapisa na YouTube-u
YouTube omogućava kreatorima sadržaja da se pridruže YouTube partnerskom programu tako što će se prijaviti za Google Adsense da bi monetizovali svoje video zapise. Video kreatori dobijaju za oglase prikazane na njihovim video zapisima.
Međutim, prvo ćete morati da akumulirate najmanje 10.000 prikaza za svoj kanal pre nego što možete da se pridružite programu.
YouTube takođe omogućava kreatorima sadržaja da koriste druge mogućnosti monetizacije. Izdavači mogu prodati proizvode u svojim video zapisima, dodati plaćene recenzije, pridružiti se podružničkim programima , dobiti sponzore za svoje video zapise, tražiti donacije i još mnogo toga.
Mnogi od najpopularnijih YouTube kreatora sadržaja koriste platforme poput Patreona, gdje gledaoci mogu direktno podržavati svoj kanal pomoću donacija.

 

Vimeo:

 

Vimeo se ponosi sa ponudom besplatne video platforme. Nemaju reklamni program u koji možete da se pridružite.
Međutim, oni nude „Vimeo na zahtev“. Platforma na kojoj možete direktno prodavati video zapise. Potreban vam je barem Vimeo Pro nalog da biste se pridružili programu. Zamislite ovo kao svoju verziju Netflik-a.
Vimeo takođe dozvoljava da pomenete sponzore u svojim video zapisima, dodate linkove u opis video zapisa i zatražite od korisnika da podrže svoj kanal na platformama poput Patreon.

 

Zaključak

 

YouTube i Vimeo su odlične platforme za svoje WordPress video zapise. U zavisnosti od toga šta pokušavate da uradite sa svojim video zapisima, jedna platforma može biti bolje za vas od druge.
Ako ste bloger ili mali biznismen koji želi da koristi video zapise za izgradnju pretplatničke baze i dostigne mnogo veću publiku, YouTube će biti bolje za vaše ciljeve.
Ako pravite veb stranicu sa mogućnostima članstva ili prodajnim kursevima, onda vam je potrebna više privatnosti i vrhunsko iskustvo gledanja. Tada je Vimeo bolji izbor.

administrator