Zadaci koje trebamo uraditi prilikom održavanja bloga (prvi deo)

izrada web sajtova

Kao sto svaki bloger zna blog nikada nije zaista „završen“ .

Umesto toga, većina blogova je u stalnom stanju izmene, redovno se menja sadržaj, izgled, stil i funkcionalnost.

To je ono što pomaže da blogovanje bude tako uzbudljivo.

Ali postoji problem …

Stalne promene uticu da vremenom vaš blog može postati neuredan i neorganizovan.

Pukotine mogu početi da se prikazuju, mogu se pojaviti problemi i uticati na ukupno korisničko iskustvo vaše stranice.

Postoji lista zadataka za održavanje blogova koje treba ispratiti.

Ovo su zadaci koje mnogi od nas zaboravljaju da urade – ili izbegavaju jednostavno zato što nisu baš zanimljivi. Međutim, oni su važni, a nakon uradjenih izmena primeticete da blog radi brže.

Još bolje, mnogi od ovih faktora takođe mogu uticati na to kako Google rangira vašu veb lokaciju, drugim rečima, ovi zadaci za održavanje blogova takođe mogu imati pozitivan uticaj na rangiranje vašeg bloga na pretraživačima.

Bilo da se odlučite da izvršite zadatke ispod odjednom ili da se, kao i ja, odlučite da izvršite samo jedan ili dva od ovih zadataka svakih nekoliko nedelja, u potpunosti zavisi od vas.

 

Obriši Spam Komentare

Ako je vaš blog postoji već više od nekoliko nedelja, verovatno ćete dobiti dosta spam komentara.

Na žalost, to je samo životna činjenica za blogere. Zbog toga koristimo dodatke kao što je Akismet da bi nam pomogli da automatski identifikujemo – i uklonimo – spam komentare. U zavisnosti od toga koji plugin koristite, ovi komentari za spam mogu ili ne moraju biti izbrisani.

Za to vreme ti spam komentari su u vašoj administratorskoj oblasti u WordPress-u, oni zauzimaju dragoceni prostor u vasoj bazi podataka. Vaš blog ce se sporiji otvarati. Štaviše, Google koristi brzinu sajta kao ključnu metričku karakteristiku prilikom odlučivanja o tome gde će se rangirati vaš sajt. Drugim riječima, brža stranica će generalno dobiti više Google-ljubavi.

Zbog toga je toliko važno da redovno brišete komentare za neželjenu poštu, to pomaže u čišćenju vaše baze podataka i brzine učitavanje vašeg sajta.

 

Izbrišite nacrte starih blogova

Da li ste znali da kada radite na blog postu, svaki put kada kliknete na „snimite“ ili „ažurirajte“, druga verzija se čuva u vašoj bazi podataka?

Ovo se događa i kada WordPress „automatski sačuva“ svoj rad dok kucate. Ako ste duze radili  na blog postu, postoji mogucnost prilika da ćete imati desetine kopija vašeg posta u raznim fazama razvoja.

U slučajevima kada stvarno radite na postu ovo može biti dobra stvar, ova funkcija vam omogućava da se u bilo kom trenutku vrati ranija verzija vašeg posta, pomažući vam da ispravite greške koje ste napravili.

Jednom kada se objavi post, ove verzije ne sadrže stvarnu svrhu, osim što nepotrebno pune bazu podataka .

Još jednom, brisanje ovih nepotrebnih starih verzija već objavljenih postova može vam pomoći da smanjite bazu podataka, ubrzate svoj sajt i ponudite bolje iskustvo svojim posetiocima.

 

Uklonite WordPress teme koje ne koristite

Teme WordPressa mogu se značajno razlikovati u veličini. Ono što je bitno da neiskorišćene teme kod WordPressa mogu veštački nadmašiti podatke sačuvane na vašem hostingu, pa zbog toga nepotrebno usporiti lokaciju .

Ima još toga.

Zastarele teme mogu takođe predstavljati bezbednosni rizik, nije slučajno da hakeri otkriju načine da koriste zastarele teme za svoje aktivnosti, ubacujući viruse i druge zlonamerne programe u njih koji mogu zaraziti vaš računar i svima koji posjećuju vašu veb lokaciju.

Svakako, ako pokušavate da se odlučite između nekoliko tema, pokušajte da ih otpremite, tako da možete lako da se prebaciti između njih i vidite koja vam najbolje odgovara.

Ali, kada ste se usredsredili na „savršeno“ rešenje, moj predlog bi bio da izbrišete bilo koju drugu, osim onu koju koristite.

 

Uklonite neiskorišćene WordPress dodatke

Ovde nema puno mudrosti. Neupotrebljeni dodatci imaju isti problem, oni će vas usporiti i predstavljaju sigurnosni rizik. Zbog toga izbrišite sve dodatake koji ne koristite da biste održali svoj blog sigurnim.

administrator