Da li su potrebni meta opisi?

meta opisi

Zašto verujemo da će meta opis nestati? Prvo, da razjasnimo šta su i za šta su korišćeni.

Kada se vaši veb sajtovi pojavljuju u pretrazi, prvo je prikazano Meta Page Title, a zatim sledeći odlomak koji opisuje stranicu. Tradicionalno, ovaj tekst teksta bi bio skriptirani Meta Opis, iako je Google uvek zadržao pravo da pokaže alternativu. Važnost ovog snipeta, koja nema SEO vrednost, bila je prilika da privuče posetioca da klikne na link na veb lokaciju.

Prošlog decembra Google nas je iznenadio povećanjem dužine „odlomka“ u rezultatima pretrage od 160 do 320 karaktera. Bilo je predloženo, ili preporučeno, da vebmasteri ne pokušavaju da revidiraju i povećaju postojeće meta opise, ali da ga ostavite Googleu da odluči da li će koristiti postojeći ili ga proširiti, ako je to potrebno.

Šta se posle desilo novo?

Google se sada vratio na kraći odlomak, samo pet meseci nakon uvođenja proširenog. Zapravo, oni se vraćaju na oko 160 na desktopu i 120 karaktera na mobilnom.

Međutim, to nije sve. Prema nekim misljenjima „Nema fiksne dužine za odlomke. Dužina se razlikuje na osnovu onoga što (Google) sistemi smatraju najkorisnijim „. Google neće objaviti novu maksimalnu dužinu za delove jer se delovi generišu dinamički.

Zapazite frazu „jer se delovi generišu dinamički“. Šta to znači? Vratimo se na ono što je Google rekao u decembru u svojoj zvaničnoj izjavi „naši delovi su dinamički generisani“. Ponekad oni koriste ono što je u meta opisu. Često se generišu prikazivanjem sadržaja sa same stranice i možda delova oznake meta opisa, što je odgovarajuće za pojedinačne upite „.

Sve ovo dovodi do toga da verujem da se Google koristi za odlučivanje na koji se odlomak prikazuje na osnovu termina pretraživanja i sadržaja stranice. Oznaka za meta opis je sve manja i manja i postaje skoro irelevantna.

Neko istraživanje u aprilu ove godine, a pre povratka u kraće delove, čini se da to pedvidja. Ova studija pokazala je da većina odlomaka koji Google pokazuje nisu bili iz meta opisa, već iz sadržaja na veb stranici. Takođe je izgledalo da pokazuje da je odlomak došao iz rečenica linkova na stranici, a ne sadržaja dublje unutar teksta.

Šta znači to za budućnost Meta Page Descriptions?

Verovatno je prerano da se kaže i ne bih preporučio da se u ovom trenutku prepuštam njima. Međutim, mislim da možda neće biti dugo vremena pre nego što nestanu u proslost na isti način na koji su nestali Meta Ključevi pre nekoliko godina. Mislim da je Google odlučio da je pretraga bolja u odlučivanju na koji se odlomak prikazuje na osnovu pojmova za pretragu.

Takođe bi moglo biti i da je Google odlučio da se scenarizirana oznaka meta opisa ne koristi prilikom navika korisnika da bi se kliknulo na stranice ili sajtove koji stvarno ne pružaju informacije koje tražite. Efikasno koriscenje meta opisa kao „klik na mamac“ umesto da date tačan opis sadržaja stranice.

Kao što je već pomenuto, Meta opisi nikada nisu imali vrednost za SEO, ali dobro osmišljeni oni mogu ohrabriti klikove na stranice i web sajtove i, kao rezultat toga, mogu imati veliki uticaj na broj posetilaca sajta.

Verovatno će proći neko vremena pre nego što možemo precizno proceniti kako će ove promene uticati na način na koji vebmasteri i vlasnici veb sajtova trebaju prilagoditi meta opise da bi nastavili da povećavaju klikove.

Kako izgleda da Google može ili koristiti meta opis ili koristiti deo sadržaja koji bi možda bio neophodan da se pažljivo pogledaju uvodne rečenice kako bi se osiguralo da oni tačno opišu sadržaj stranice i još uvijek će ohrabriti posetioce da kliknu na link. Takođe je možda poželjno pokušati da ih ograničite na nešto blisko novoj umanjenoj dužini.

Pretpostavljam da fleksibilniji limit znači da će umesto da se tekst ukine, kao što je ranije bio slučaj, Google će pokušati ponuditi potpune rečenice.

Na toj premisi mislim da ćemo se uskoro pozdraviti sa Meta Opisima i Google će nam reći da se oslonimo na njihove dinamički generisane odlomke.

administrator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *