Filter dupliranog sadržaja: šta je i kako to funkcioniše!

izrada sajtova

Dupli sadržaj je postao ogromna tema diskusije u poslednje vreme, zahvaljujući novim filterima koje su pretraživači implementirali. Ovaj članak će vam pomoći da shvatite zašto ste možda uhvaćeni u filteru i načine da je izbegnete. Takođe ćemo vam pokazati kako možete utvrditi da li vaše stranice imaju dupli sadržaj i šta da uradite da biste ga popravili.

Spam pretraživača je bilo kakav lažni pokušaj namernog prevarivanja pretraživača u povratak neodgovarajućih, redundantnih ili loših rezultata pretrage. Mnogo puta ovo ponašanje se vidi na stranicama koje su tačne replike drugih stranica koje su kreirane da bi dobili bolje rezultate u pretraživaču. Mnogi ljudi pretpostavljaju da će kreiranje višestrukih ili sličnih kopija iste stranice ili povećati njihove šanse da postanu navedeni u pretraživačima ili da im pomognu da dobiju višestruke listinge, zbog prisustva više ključnih reči.

Da biste pretragu učinili relevantnijim za korisnike, pretraživači koriste filter koji uklanja duplirane stranice sadržaja iz rezultata pretrage i neželjene pošte zajedno sa njim. Nažalost, dobri, vredni vebmasteri su su postali plen filterima koje nameću pretraživači koji uklanjaju duplirani sadržaj. Oni su vebmasteri koji nesvjestno spamuju pretraživače, kada postoje neke stvari koje mogu učiniti kako bi se izbeglo filtriranje. Da biste zaista razumeli koncepte koje možete da implementirate kako biste izbegli duplikat filtera sadržaja, morate znati kako funkcioniše ovaj filter.

Kazna dupliranog sadržaja

Prvo, moramo shvatiti da je izraz „kazna dupliranog sadržaja“ zapravo pogrešno. Kada se odnose na kazne na rang listi pretraživača, zapravo govorimo o tačkama koje se odbijaju sa stranice kako bi došli do ukupnog rezultata relevantnosti. Ali u stvarnosti, duplirane stranice sadržaja nisu kažnjene. Umesto toga, jednostavno se filtriraju, kao kad bi koristili sito da biste uklonili neželjene čestice. Ponekad, se i „dobre čestice“ slučajno filtriraju.

Znajući razliku između filtera i kazne, sada možete razumeti kako pretraživač određuje šta je dupli sadržaj. U osnovi postoje četiri vrste duplikata koji su filtrirani:

  1. Veb lokacije sa identičnim stranicama – Ove stranice se smatraju dupliciranim, kao i sajtovi koji su identični drugom vebsajtu na Internetu takođe se smatraju neželjenom. Affiliate sajtovi sa istim izgledom i osećanjem koji sadrže identičan sadržaj, na primer, posebno su osetljivi na duplikat filtera sadržaja.
  2. Scraped Content – Scraped sadržaj preuzima sadržaj sa veb stranice i prepakuje ga kako bi izgledao drugačije, ali u suštini to nije ništa drugo nego duplikat stranica. Sa popularnošću blogova na internetu i sindikatom tih blogova, skraping postaje sve više problem za pretraživače.
  3. Opisi proizvoda E-trgovine – Mnoge eCommerce lokacije koriste spoljašnje opise proizvođača za proizvode koji stotine ili hiljade drugih prodavnica elektronske trgovine koriste na istim konkurentnim tržištima. Ovaj duplikat sadržaja, iako ga je teže uočiti, i dalje se smatra spamom.
  4. Raspodela članaka – Ako objavite članak, i to se kopira i stavlja po celom Internetu, ovo je dobro, zar ne? Nije neophodno za sva mesta koja sadrže isti članak. Ovaj tip duplikatnog sadržaja može biti nezgodan, jer iako Yahoo i MSN određuju izvor originalne članke i smatraju da je najrelevantnije u rezultatima pretrage, drugi pretraživači kao što je Google možda neće, prema nekim stručnjacima.

kako funkcioniše filtar duplikatnog sadržaja pretraživača

Dakle, kako funkcioniše filtar duplikatnog sadržaja pretraživača? U suštini, kada robot za pretragu pretražuje veb stranicu, čita stranice i čuva informacije u svojoj bazi podataka. Onda upoređuje svoje nalaze sa drugim informacijama koje ima u svojoj bazi podataka. U zavisnosti od nekoliko faktora, kao što je ukupna ocena relevantnosti sajta, onda određuje koji su duplirani sadržaji, a zatim filtrira stranice ili veb stranice koje se kvalifikuju kao spam. Nažalost, ako vaše stranice nisu spam, ali imaju dovoljno sličnog sadržaja, oni se i dalje mogu smatrati neželjenom.

 

administrator