Web Hosting Vodič za početnike: Kako odabrati web host?

web hosting

U ovom članku smo sakupili sve važne informacije koje vam trebaju kao novom webmasteru kako biste uspešno planirali i napravili svoj web sajt. Postoje tri osnovna koraka koje treba uzeti u obzir prilikom kreiranja web sajta: morate odabrati veb host, ime domena i aplikaciju za kreiranje i upravljanje sadržajem vašeg internet sajta.

Kako odabrati veb host?

Izbor web hostinga je prvi korak koji trebate razmotriti prilikom započinjanja projekta izrade web sajta. Da bi vaša veb lokacija bila dostupna na internetu, potrebno vam je mesto gde ćete je postaviti. Ovo mesto pruža veb hosting provajder. Web hosting kao usluga obuhvata prostor u kome se čuvaju vaše internet stranice, promet na vašem web sajtu i puno dodatnih usluga kao što su zaštita, tehnička podrška, usluge e-pošte, FTP pristup, registracija domene, alati za web sajt i još mnogo toga .

Da biste izabrali web host za vaš web sajt morate razmotriti nekoliko važnih pitanja:

Cena: Možete li ići sa besplatnim web hostom?

Mnogi webmasteri traže besplatne veb hosting provajdere, bar za svoju prvu veb stranicu. To je razumljivo – ne znate kako upoređivati usluge hostinga i proveriti njihove cene. Pa, kada pokrenete web stranicu, videćete da ima još nekoliko stvari koje takođe razlikuju, po ceni. Na primer, besplatni ili vrlo jeftini hostovi objavljuju oglase na svojim web stranicama i ne pružaju vam nikakvu tehničku podršku. Ispod smo naveli neke od najvažnijih faktora prilikom odabira gdje ćemo hostovati vaš online projekat

Povratne informacije

Kada upoređujete nekoliko hosting provajdera koji zadovoljavaju zahteve vašeg budžeta i tehnologije, proverite i povratne informacije klijenata. Ima dosta informacija na Google-u, Yahoo-u ili specijalizovanim forumima. Sigurno ćete videti da li je provajder pouzdan, ako odgovore na tehnička pitanja brzo, ako ispunjava ono što je naveo na sajtu i ako klijenti imaju dobro mišljenje o njemu.

Tehnička pomoć je uvek potrebna od vašeg web hosta, barem s vremena na vreme. Kada počnete da radite na svom web sajtu pojaviće se pitanja: Kako započeti ; Kako uploadovati datoteke ; Kako napraviti nalog e-pošte , itd.

Ponekad će vam trebati odgovor na ta pitanja što je pre moguće, pa čak i odmah. Zbog toga vaš web host mora pružiti 24×7 tehničku pomoć. Na vaša tehnička pitanja treba odgovoriti u roku od 1-2 sata najkasnije. Osim brzine odgovora, proverite da li je podrška tehnički kompetentna. I ne idite u potragu za podrškom za telefon – telefonske linije za podršku uvek su zauzeti kada vam trebaju. Najefikasnija preduzeća koriste sisteme za izdavanje tiketa, gde dostavljate sve tehničke detalje potrebne za odgovor na vaše pitanje u roku od sat vremena ili manje.

Mogućnosti hostinga: veb prostor, propusni opseg, CPU, PHP itd.

Karakteristike veb hosting planova stalno raste. U 2003, kvota maksimalnog prostora na deljeni hosting plan bila je 5MB. U 2009. mali broj provajdera nudi manje od 5GB. Međutim, proverite Uslove korišćenja.

Da li pruža hosting usluge:

Email, POP3, SMTP, IMAP, Autoresponders, E-mail forvarderi:

Ako imate sopstvenu web lokaciju, verovatno želite da imate adrese e-pošte na svom domenu , na primer: [email protected]. Možete da proverite POP3, SMTP (i IMAP) kako biste imali mogućnosti za veb poštu. Proverite da li možete postaviti adresu e-pošte da automatski odgovorite pošiljaocu sa trenutnom porukom (Autoresponder). Pogledajte da li vi prosleđujete poruku iz jednog e-pošte na drugu na primer: sve e-poruke koje dolaze na [email protected] moraju biti prebačene na [email protected]

PHP, MySQL, Cron Jobs:

MySQL mogućnosti postaju sve važniji za dinamičan sajt. Poslovi Cron-a mogu biti potrebni za programe koje morate periodično raditi (npr. Jednom dnevno).

Alati za web sajtove – Blogovi, CMS, galerije, forume:

Vaš host može vam pružiti besplatne alate za kreiranje vaše veb stranice, kao što su blogovi , CMS , galerije, forumi. Ovi alati će u velikoj meri olakšati rad na vašoj veb lokaciji i uštedećete puno novca za web dizajnera i programera.

Opcija E-commerce – Korpa za kupovinu, SSL (Secure Socket Laier):
Ako planirate da pokrenete veb lokaciju e-trgovine, možda ćete trebati SSL sertifikat i onlajn prodavnicu . Ovi objekti obično uključuju viši paket cena ili dodatne troškove. Definitivno će vam trebati SSL sertifikat ako planirate sakupiti informacije o kreditnoj kartici na vašoj veb lokaciji.

Kontrolna tabla:

Ova karakteristika je posebno važna ako želite da održavate svoju veb lokaciju ili da imate nekog drugog da ga održava. Sa kontrolnog panela izvršićete izmene na vašoj veb lokaciji, otpremate datoteke, menjate lozinke za svoj račun, dodavati brisati e-mail nalog, upravljati bazom podataka itd.

Global dizajn nudi sve resurse koji su vam potrebni za implementaciju vašeg web sajta.

administrator