Osnove izrade sajtova za početnike

osnove izrade sajtova

Posedovanje sajta postalo je neophodno za mnoge biznise, organizacije i pojedince. Bez obzira da li želite da predstavite svoj posao, hobi ili da delite svoja razmišljanja sa svetom, sajt je idealan način da to uradite. Ako ste početnik u ovoj oblasti, izrada sajta može delovati zastrašujuće. Ovaj vodič će vam pružiti osnovne informacije i korake potrebne da biste uspešno kreirali svoj prvi sajt.

1. Planiranje sajta

Prvi korak u izradi sajta je planiranje. Ovo uključuje definisanje ciljeva, publike i sadržaja.

Definisanje ciljeva

Razmislite o tome zašto želite da napravite sajt. Da li je to za poslovne svrhe, lični blog, portfolio ili e-commerce prodavnica? Definisanje ciljeva pomoći će vam da odredite strukturu i sadržaj sajta.

Razumevanje ciljne publike

Znanje o tome ko će posetiti vaš sajt pomoći će vam da prilagodite sadržaj i dizajn. Razmislite o demografiji, interesovanjima i potrebama vaše ciljne publike.

Struktura i sadržaj sajta

Napravite plan strukture sajta. Ovo uključuje osnovne stranice kao što su:

 • Početna stranica
 • O nama
 • Usluge/Proizvodi
 • Blog
 • Kontakt

Svaka stranica treba da ima jasno definisan sadržaj koji je relevantan za posetioce.

2. Izbor platforme za izradu sajta

Postoji mnogo različitih platformi za izradu sajtova, a izbor prave zavisi od vaših potreba i tehničkog znanja.

WordPress

WordPress je jedna od najpopularnijih platformi za izradu sajtova. Nudi fleksibilnost, veliki broj tema i dodataka (plugins) koji omogućavaju lako prilagođavanje sajta.

Wix

Wix je platforma koja omogućava jednostavnu izradu sajta bez potrebe za programiranjem. Nudi drag-and-drop editor koji je idealan za početnike.

Squarespace

Squarespace je poznat po svojim elegantnim i profesionalnim temama. Idealan je za kreativce i biznise koji žele vizuelno privlačan sajt.

Joomla

Joomla je moćna platforma koja zahteva nešto više tehničkog znanja, ali nudi veliku fleksibilnost i funkcionalnost.

3. Registracija domena i hosting

Svaki sajt treba da ima jedinstvenu adresu na internetu, poznatu kao domen. Takođe, potreban vam je web hosting, usluga koja omogućava da vaš sajt bude dostupan na internetu.

Registracija domena

Domen možete registrovati preko brojnih registrara kao što su GoDaddy, Namecheap ili lokalni provajderi. Izaberite naziv domena koji je lako pamtljiv i relevantan za vaš sajt.

Web hosting

Hosting provajderi kao što su Bluehost, SiteGround ili lokalni provajderi nude različite planove hostinga. Za početnike, deljeni hosting je često dovoljan, ali ako očekujete veći promet, možda će vam trebati VPS ili dedicated hosting.

4. Dizajn i struktura sajta

Dizajn sajta je ključan za privlačenje i zadržavanje posetilaca. Treba da bude vizuelno privlačan, funkcionalan i prilagođen korisničkom iskustvu (UX).

Izbor teme

Većina platformi za izradu sajtova nudi veliki broj besplatnih i plaćenih tema. Izaberite temu koja odgovara vašim potrebama i ciljevima sajta. Pazite da tema bude responsivna, tj. prilagodljiva različitim uređajima.

Prilagođavanje dizajna

Korišćenjem drag-and-drop editora ili kodiranjem, prilagodite dizajn vašeg sajta. Obratite pažnju na sledeće elemente:

 • Boje i fontovi: Koristite boje i fontove koji su u skladu sa brendom ili temom sajta.
 • Navigacija: Osigurajte da je navigacija jednostavna i intuitivna.
 • Slike i grafika: Koristite kvalitetne slike koje poboljšavaju izgled sajta.

Struktura sajta

Organizujte sadržaj na logičan način. Glavni meni treba da sadrži osnovne stranice, a svaka stranica treba da ima jasan naslov i podnaslove. Korišćenje breadcrumb navigacije može pomoći posetiocima da se lakše kreću po sajtu.

5. Kreiranje sadržaja

Kvalitetan sadržaj je ključan za uspeh sajta. Potrudite se da sadržaj bude informativan, relevantan i optimizovan za pretraživače.

Pisanje sadržaja

Pišite sadržaj koji je prilagođen vašoj ciljnoj publici. Koristite jasan i koncizan jezik, i uključite ključne reči koje su relevantne za vašu nišu. Razmislite o dodavanju bloga koji može redovno ažurirati sadržaj i privući posetioce.

Optimizacija za pretraživače (SEO)

SEO je proces optimizacije sajta kako bi se bolje rangirao na pretraživačima poput Google-a. Neki od osnovnih SEO saveta uključuju:

 • Koristite relevantne ključne reči: Uključite ključne reči u naslove, podnaslove i tekst.
 • Meta opisi: Napišite privlačne meta opise za svaku stranicu.
 • Alt tagovi za slike: Dodajte opisne alt tagove za sve slike.
 • Brzina učitavanja sajta: Optimizujte slike i koristite keširanje kako biste ubrzali sajt.

Multimedijalni sadržaj

Dodajte slike, video zapise i grafike kako biste učinili sadržaj zanimljivijim. Pazite da multimedijalni sadržaj bude kvalitetan i relevantan.

6. Testiranje sajta

Pre nego što lansirate sajt, važno je da ga temeljno testirate kako biste osigurali da sve funkcioniše ispravno.

Provera funkcionalnosti

Proverite sve linkove, forme i dugmad kako biste osigurali da rade kako treba. Testirajte sajt na različitim pretraživačima (Chrome, Firefox, Safari) i uređajima (desktop, tablet, mobilni).

Testiranje brzine

Koristite alate kao što su Google PageSpeed Insights ili GTmetrix da biste testirali brzinu učitavanja sajta. Optimizujte sajt kako bi se brzo učitavao, jer brzina učitavanja utiče na SEO i korisničko iskustvo.

Provera sigurnosti

Osigurajte da je sajt siguran od potencijalnih pretnji. Instalirajte SSL sertifikat kako biste osigurali da je veza između korisnika i sajta šifrovana. Redovno ažurirajte softver i dodatke kako biste izbegli sigurnosne propuste.

7. Lansiranje sajta

Nakon što ste završili sa testiranjem, spremni ste da lansirate svoj sajt.

Promocija sajta

Promovišite svoj sajt putem društvenih mreža, email marketinga i drugih kanala kako biste privukli posetioce. Razmislite o korišćenju Google Ads ili Facebook Ads za povećanje vidljivosti.

Praćenje i analiza

Koristite alate kao što su Google Analytics da pratite performanse sajta. Analizirajte podatke o posetama, stopi napuštanja i konverzijama kako biste poboljšali sajt i sadržaj.

8. Održavanje sajta

Održavanje sajta je kontinuirani proces koji uključuje redovno ažuriranje sadržaja, sigurnosne provere i tehničku podršku.

Ažuriranje sadržaja

Redovno ažurirajte blog, dodajte nove proizvode ili usluge, i osvežite informacije kako biste zadržali posetioce i poboljšali SEO.

Sigurnosne provere

Redovno pravite sigurnosne kopije sajta i proveravajte ga na prisustvo malware-a. Ažurirajte softver i dodatke kako biste osigurali zaštitu od sigurnosnih pretnji.

Tehnička podrška

Osigurajte da sve tehničke funkcionalnosti sajta rade ispravno. Brzo rešavajte sve probleme koji se pojave kako biste zadržali pozitivno korisničko iskustvo.

9. Unapređenje sajta

Jednom kada je vaš sajt aktivan, proces unapređenja nikada ne prestaje. Uvek postoji prostor za poboljšanje i optimizaciju.

Analitika i povratne informacije

Koristite alate za analitiku kao što su Google Analytics da biste pratili ponašanje korisnika na vašem sajtu. Podaci o posetama, demografiji korisnika, stopi napuštanja stranice i konverzijama mogu vam pomoći da razumete kako korisnici koriste vaš sajt i gde možete napraviti poboljšanja.

Povratne informacije od korisnika su takođe dragocene. Postavite anketu na sajtu ili omogućite korisnicima da ostavljaju komentare i sugestije.

SEO optimizacija

SEO je kontinuirani proces. Redovno pregledajte i ažurirajte svoje SEO strategije kako biste ostali relevantni i konkurentni. Pratite promene u algoritmima pretraživača i prilagođavajte sadržaj i tehničke aspekte sajta kako biste zadržali visoke pozicije u pretragama.

A/B testiranje

A/B testiranje je metod kojim testirate dve različite verzije istog elementa na sajtu (kao što su naslovi, dugmad, slike) kako biste videli koja verzija bolje performira. Ovaj pristup može vam pomoći da optimizujete korisničko iskustvo i povećate konverzije.

Poboljšanje brzine sajta

Brzina učitavanja sajta je ključna za korisničko iskustvo i SEO. Optimizujte slike, omogućite keširanje, smanjite broj dodataka i korišćenje eksterne skripte kako biste povećali brzinu sajta.

10. Povezivanje sa društvenim mrežama

Društvene mreže su moćan alat za promociju vašeg sajta i povezivanje sa publikom.

Kreiranje profila na društvenim mrežama

Kreirajte profile na relevantnim društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn) i redovno objavljujte sadržaj koji je u skladu sa vašim sajtom. Deljenje blog postova, novosti i ažuriranja pomoći će vam da povećate vidljivost i angažman.

Integracija društvenih mreža sa sajtom

Dodajte ikone društvenih mreža na vaš sajt kako bi posetioci mogli lako da vas prate. Takođe, omogućite deljenje sadržaja sa sajta na društvenim mrežama, što će povećati njegovu vidljivost.

11. Monetizacija sajta

Ako želite da zaradite novac od vašeg sajta, postoji nekoliko načina za monetizaciju.

Affiliate marketing

Affiliate marketing uključuje promociju proizvoda ili usluga drugih kompanija na vašem sajtu. Kada posetioci kupe proizvod preko vašeg affiliate linka, vi dobijate proviziju.

Prodaja proizvoda ili usluga

Ako imate proizvode ili usluge koje želite da prodajete, možete integrisati e-commerce funkcionalnosti na vaš sajt. Platforme kao što su WooCommerce (za WordPress) omogućavaju jednostavnu prodaju proizvoda online.

Oglašavanje

Postavljanje oglasa na vaš sajt može biti dobar izvor prihoda. Možete koristiti usluge kao što su Google AdSense ili prodavati oglasni prostor direktno kompanijama.

12. Zaključak

Izrada sajta je proces koji zahteva vreme, trud i posvećenost, ali rezultati mogu biti izuzetno korisni. Kroz pravilno planiranje, izbor prave platforme, kreiranje kvalitetnog sadržaja i kontinuirano unapređivanje, možete kreirati sajt koji će zadovoljiti vaše ciljeve i potrebe vaše publike.

Važno je biti strpljiv i postepeno graditi svoje veštine i znanje. Nemojte se bojati da eksperimentišete i učite iz grešaka. Sa pravim pristupom i alatima, izrada sajta može biti izuzetno ispunjavajuće iskustvo.

administrator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *