10 lepo dizajniranih besplatnih web fontova

google fonts

Fontovi su često prenemareni heroji svakog sjajnog web dizajna. Oni postavljuju ton, prenose emocije i, što je najvažnije, omogućavaju korisnicima da lako čitaju i razumeju sadržaj vašeg sajta. Međutim, pronalaženje savršenih fontova može biti zagonetno, a kupovina licenci za premium fontove može brzo načiniti rupu u budžetu.

Na sreću, postoji fantastičan izbor besplatnih fontova dostupnih za komercijalnu upotrebu. Ovi fontovi su kvalitetni i elegantni, a mogu vašem sajtu dati profesionalni izgled bez trošenja novca.

Primetili smo veliki porast fleksibilnosti kod web dizajnera. Zajednica se otvorila novim standardima i dozvolila je ovim metodama da se infiltriraju u naš način dizajniranja. Fontovi su glavna karakteristika neophodna u svim oblicima veb dizajna i razvoja.

Kako Odabrati Savršeni Besplatni Web Font?

Pre nego što se uđemo u našu listu, važno je razmotriti ključne faktore pri izboru besplatnog web fonta:

 • Stil: Odaberite font koji se slaže sa opštim osećajem i brendiranjem vašeg sajta. Na primer, serif font može biti pogodan za tradicionalnije sajtove, dok sans-serif font može biti bolji izbor za modernije sajtove.
 • Čitljivost: Uvek prioritet! Font treba biti lako čitljiv na svim veličinama ekrana i uređajima. Izbegavajte fontove sa previše ukrasa ili tankim linijama koji mogu biti teški za čitanje na manjim ekranima.
 • Licenca: Proverite licencu za svaki font kako biste se uverili da je dozvoljena za komercijalnu upotrebu. Većina fontova na listama besplatnih fontova su otvoreng koda ili imaju dozvole prilagođene za komercijalnu upotrebu, ali uvek je bolje proveriti.
google fonts
google fonts

10 Lepo Dizajniranih Besplatnih Web Fontova:

 1. Open Sans: Ovaj sveobuhvatan sans-serif font je odličan izbor za gotovo svaki veb sajt. Open Sans je čist, moderan i ima odličnu čitljivost na svim veličinama.
 2. Montserrat: Moderan sans-serif font sa geometrijskim oblicima i laganim dodirom elegancije. Montserrat je odličan izbor za naslove, dugmad i tekst tela.
 3. Roboto: још jedan popularan sans-serif font od Google Fontova. Roboto je čist, neutralan i univerzalno primenljiv, što ga čini savršenim za razne vrste veb sajtova.
 4. Lora: Elegantan serif font sa modernim osećajem. Lora je odlična za text tela na sajtovima koji žele da projiciraju izrafiniranost i profesionalizam.
 5. Playfair Display: Šik i eleganatan serif font sa vintage šarmom. Playfair Display je savršen za naslove, citate i isticanje važnog teksta.
 6. Poppins: Versatilni sans-serif font sa širokim spektrom težina. Poppins je odličan izbor za sve vrste sadržaja, od naslova do paragrafa.
 7. Merriweather: Topli i prijazni serif font sa lakim ukusom. Merriweather je savršen za sajtove koji žele da se osećaju pristupačno i prijazno.
 8. Quicksand: Geometrijski sans-serif font sa modernim osećajem. Quicksand je odličan izbor za naslove, dugmad i kratke blokove teksta.
 9. Lato: Popularni sans-serif font sa prijateljskim i otvorenim osećajem. Lato je dobar izbor za opšti tekst tela i dugmad.
 10. Source Sans Pro: Moderan sans-serif font

Uz malo truda i kreativnog izbora, besplatni web fontovi mogu vam pomoći da stvorite jedinstven i vizuelno atraktivan sajt koji se izdvaja od gomile.

administrator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *