Pet najčešćih SEO grešaka koje uglavnom prave vlasnici WordPress sajtova

seo wordpress

Najčešće SEO grešake

WordPress seo saveti da izbegnete poslednje mesto na pretraživaču?

Odlučujući da napravite Web sajt u WordPress-u, očekujete da će se vrlo brzo pojaviti na prvoj stranici rezultata na pretraživačima. Međutim, rizik je vrlo velik da ćete zanemariti mnoge osnovne tehničke aspekte WordPress SEO optimizacije i blokirati vašu veb lokaciju da dostigne vrh rezultata pretraživanja.

U ovom članku ćemo videti najčešće WordPress SEO greške koje vlasnici web sajtova prave zbog nedostatka znanja. Bez obzira na razlog, ove greške utiču na rangiranje  na  pretraživačima.

Paralelno postojanje nekoliko verzija sajta

Odmah nakon postavljanja WordPress sajta, sajt je istovremeno dostupan na više adresa – sa prefiksom www i bez, sa http i https protokolom (ako imate SSL sertifikat za svoju veb lokaciju), sa kosom linijom na kraju i bez nje. Čini se da je to isto, zar ne? Za nas je, ali roboti za pretragu ovo smatraju višestrukim kopiranjima, za koja je lokacija suočena sa padom rezultata pretraživanja. Da biste rešili problem, morate da postavite preusmeravanja koja će korisnike i pretraživače usmeriti na jednu verziju veb lokacije koju ste izabrali za glavnu.

Konfigurisanje redirekcije

  • Idite na ftp lokaciju.
  • Pronađite direktorijum u kojem je lokacija smeštena. U većini slučajeva ovo je direktorij / public_html /.
  • Otvorite .htaccess datoteku koja se nalazi u njoj u redovnom uređivaču teksta.
  • Kopirajte sledeći kod u datoteku, zamenjujući vašu adresu adresom vaše veb lokacije:
    RewriteCond% {HTTP_HOST} ^ www \ .vassajt \. (. *) $ [NC] RewriteRule ^ (. *) $ Https: //vassajt.%1/$1 [R = 301, L]
  • Sačuvajte izmene i ažurirajte datoteku.

Koristeći ovaj deo koda, konfigurišite trajno preusmeravanje servera, koje će preusmeriti korisnike iz svih mogućih verzija sajta na jedinstvenu – sa https i bez www.

Loša struktura url adresa

Nije slučajno da je greška u strukturi linkova na WordPress veb lokacijama na vrhu liste: morate da vodite računa o njenom uklanjanju odmah nakon aktiviranja sajta. Inače ćete napuniti veb lokaciju hiljadama bezimenih veza koje će vas zbuniti, korisnike i pretraživače.

Rešenje problema leži u postavljanju jednog potvrdnog okvira u odeljku „podešavanja“ → „permalinks“. Dovoljno je da odaberete „naslov zapisa“ kao jedini mogući format veze, a problem će biti rešen jednom zauvek.

Za stranice preporučujemo da naslov napišete ručno. Treba biti semantičan, uključiti ključnu reč. Neka url bude kratak i razumljiv korisnicima. Ne pokušavajte ovde nabrajati ključne reči.

Mapa sajta nedostaje na web lokaciji

Jedan od zadataka optimizacije za pretraživače je da olakša rad pretraživačima i ubrza proces indeksiranja vaše veb lokacije. A jedan od koraka koji treba preduzeti za dovršavanje ovog zadatka je kreiranje mape lokacije.

Da biste kreirali sitemap i automatski ga postavili u korenski direktorijum veb lokacije, koristite xml dodatak sitemap i google vesti. Pomoću njega možete da kreirate mape za stranice i slike postavljanjem prilagođenih podešavanja.

Netačno podešavanje datoteke robots.txt

Jedna pogrešna naredba ili znak u uputstvima datoteke robots.txt može značajno da ograniči prisustvo vaše veb lokacije u rezultatima pretrage. Da bi robots.txt radio isključivo u korist vaše veb lokacije, sastavili smo uži spisak preporuka za rad sa njim:

  • Na početku početnog tehničkog rada preporučuje se zatvaranje mesta za robote za pretragu pomoću komande disallow: /.
  • Ne blokirajte .Js, .Css. Datoteke, kao i servisne slike i drugi podaci koji utiču na izgled web lokacije od robota.
  • Ispitajte uputstva koja ste uradili pre otvaranja veb lokaciji. Da biste to učinili, možete odabrati jedan od mnogih alata koji su dostupni na tržištu. Videćete koja će od stranica vaše veb lokacije biti vidljiva za pretraživanje robota: samo aktivirajte funkciju i napišite uputstava u robots.txt fajlu.

 

administrator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *