Google analitika 4 – Migracija na GA4 : Šta vas čeka u budućnosti Google analitike?

google analitika 4

Google analitika (GA) je besplatan alat koji vam omogućava da pratite i analizirate promet na vašem sajtu ili u aplikaciji. GA4 je najnovija verzija GA-e, koja je objavljena 2020. godine.

 

Šta je GA4 (Google analitika 4)?

Google analitika 4 je potpuno redizajnirana platforma koja se fokusira na praćenje korisničkog puta na način usmeren na događaje. Zaboravite na tradicionalne seanse i prikaze stranica – sada se radi o interakcijama, konverzijama i putanjima kroz različite platforme (web, aplikacije). Ovo znači da dobijate dublje razumevanje šta korisnici zaista rade na vašem sajtu ili u aplikaciji, a ne samo brojeve na tabli.

 

Šta dobijate sa GA4?

 • Prilagođena analitika: Google analitika 4 je izgrađen bez kolačića (kao što je Chrome-ovo isključivanje kolačića treće strane). Praćenje na nivou događaja omogućava vam da prilagodite i merite interakcije bez oslonca na kolačiće.
 • Multiplatformska magija: GA4 sjedinjuje analitiku web-sajta i aplikacija u jedinstveno iskustvo. Dobijate kompletnu sliku korisničkog putovanja, bez obzira da li su na telefonu, desktopu ili tabletu.
 • Predictive power: GA4 ne samo da prikazuje šta se dešava, već vam daje i uvide u šta bi se moglo desiti. Koristi mašinsko učenje da vas upozorava na potencijalne probleme i predloži akcije koje možete preduzeti.
 • Pojednostavljeni izveštaji: GA4 ima prepravljen, intuitivan interfejs za izveštavanje koji vam omogućava da brzo pronađete potrebne informacije. Zbogom zbunjujući grafici i preopterećeni dashboardi!

 

Da li je GA4 neophodna za optimizaciju sajta?

Kratko i jasno: da. Univerzalna analitika prestaje da funkcioniše 1. jula 2023. godine, stoga je prelazak na GA4 neizbežan. Ali, to nije samo obaveza – to je strateška prednost. GA4 vas baca napred u svet analitike i daje vam alatke koje su vam potrebne da shvatite i angažujete svoje korisnike kao nikad ranije.

 

Kako započeti migraciju na Google analitika 4

Prelazak na GA4 je jednostavan proces koji se može obaviti u nekoliko koraka:

 1. Kreirajte novi nalog GA4. To možete učiniti u Google Analytics-u.
 2. Dodajte svojstva GA4 na svoj sajt ili aplikaciju. Google pruža uputstva za implementaciju praćenja GA4 za različite platforme.
 3. Importujte podatke iz Univerzalne analitike u GA4. Google vam omogućava da importujete podatke iz Univerzalne analitike u GA4 kako biste mogli da nastavite da pratite svoj napredak.

Evo nekoliko dodatnih saveta za migraciju na Google analitika 4:

 • Počnite na vreme. Što ranije započnete migraciju, više vremena ćete imati da se upoznate sa GA4 i pripremite za kraj Univerzalne analitike.
 • Testirajte svoje postavke. Nakon što implementirate praćenje GA4, proverite da li podaci koje prikupljate odgovaraju onome što očekujete.
 • Koristite resurse Google-a. Google pruža obilje resursa koji vam mogu pomoći u migraciji, uključujući dokumentaciju, video tutorijale i podršku.

 

Zašto je Google analitika 4 važna za optimizaciju sajta

GA4 nudi brojne prednosti za optimizaciju sajta, uključujući:

 • Poboljšano razumevanje korisničkog ponašanja. Google analitika 4 vam omogućava da pratite korisničko ponašanje na nivou događaja, što vam daje dublje uvide u to šta korisnici rade na vašem sajtu.
 • Multiplatformska analiza. Google analitika 4 vam omogućava da pratite korisnike na svim platformama, uključujući web, mobilne uređaje i aplikacije.
 • Prediktivna analitika. GA4 koristi mašinsko učenje da vam pomogne da identifikujete potencijalne probleme i predvidite buduće trendove.

Ove prednosti mogu vam pomoći da poboljšate svoje strategije optimizacije sajta i dobijete bolje rezultate od svojih marketinških kampanja.

 

Ne čekajte, migrirajte danas!

Prelazak na Google analitika 4 je jednostavan i Google vam pruža obilje resursa da vam pomognu. Postavite GA4 uz Univerzalnu analitiku dok Univerzalna analitika još traje, tako da možete počeli da prikupljate podatke i upoznajete se s novim platformom. Ne propustite ovu priliku da budete spremni za budućnost analitike i podignete optimizaciju vašeg sajta na viši nivo.

administrator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *