Izrada web sajta u WordPressu

wordpress

Danas posedovanje web sajta je prešlo sa „poželjnog“ na „neophodno“ za sve ozbiljne biznise i pojedince. Međutim, sa toliko dostupnih platform za izradu web sajtova, izbor prave može biti zagonetan. WordPress se često ističe kao najbolja opcija zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, prilagodljivosti korisniku i SEO prijaznosti.

Ovaj vodič će vas провести kroz proces izrade web sajta u WordPressu, od početka do kraja, uz poseban fokus na SEO best praksama za 2024.godinu.

Zašto Baš WordPress?

WordPress dominira prostorom za izradu web sajtova sa razlogom. Evo nekoliko ključnih prednosti:

 • Lak za Korisnike: WordPress je intuitivan i jednostavan za korišćenje, čak i za one sa malo ili ništa iskustva sa programiranjem.
 • Fleksibilan: Bez obzira da li imate blog, portfolio, web prodavnicu ili korporativni sajt, WordPress ima teme i pluginove koji mogu da pomognu da vaša vizija oživi.
 • SEO Prijatan: WordPress je inherentno prilagođen pretraživačima, što znači da su vaše stranice već na pola puta ka rangiranju na visokom mestu na Google-u.
 • Besplatan i Open-Source: WordPress je besplatan softver sa otvorenim kodom, što znači da ga možete besplatno instalirati i prilagoditi svojim potrebama. Ogromna zajednica takođe je značajna, lako pronaći pomoć i podršku.

Početak Rada: Instalacija WordPressa

Postoje dva glavna načina za instalaciju WordPressa:

 1. Kroz Već postojeći Hosting: Većina veb hosting provajdera nudi automatsku instalaciju WordPressa preko svog kontrol panela. Ovo je najbrži i najlakši način za početak.
 2. Ručna Instalacija: Ako imate veću kontrolu nad svojim web hostingom, možete ručno da instalirate WordPress. Međutim, ovaj proces zahteva malo više tehničkog znanja.

Nezavisno od metode koju izaberete, bićete upućeni da kreirate korisničko ime i lozinku za pristup vašem WordPress administratorskom panelu (poznat i kao „backend“).

Izbor Savešene Teme (Sa SEO Fokusom)

Tema određuje izgled i osećaj vašeg web sajta. WordPress ima ogromnu biblioteku besplatnih i premium tema koje možete isprobati.

Pri izboru teme, uzmite u obzir sledeće SEO faktore:

 • Responzivnost: Vaša tema mora da se prilagodi svim uređajima, od velikih (desktop) računara do mobilnih telefonaа. Google favorizuje sajtove prilagođene mobilnim uređajima.
 • Brzina Učitavanja: Izbegavajte teme sa prevelikim fajlovima ili previše koda, jer mogu usporiti učitavanje vaše stranice, što negativno utiče na SEO.
 • Šema (Schema) Zadržavanje: Idite za temu koja podržava Schema markup. Schema pomaže pretraživačima da bolje razumeju sadržaj vaše stranice, što može poboljšati vaše rezultate pretrage.

Fokus na Sadržaj: Kralj SEO-a u 2024.

Sadržaj i dalje kraljuje u svetu SEO-a. Google favorizira sajtove sa visokokvalitetnim, informativnim i relevantnim sadržajem koji pruža vrednost korisnicima.

Evo kako da iskoristite sadržaj za poboljšanje rangiranja vašeg WordPress sajta:

 • Istražite Ključne Reči: Koristite alatke za istraživanje ključnih reči poput Google Keyword Planner ili Ahrefs kako biste identifikovali relevantne ključne reči koje traže vaša ciljna publika.
 • Kreirajte Sadržaj Bogat Ključnim Rečima: Inkorporirajte relevantne ključne reči u naslove stranica, meta opise, zaglavlja, i samo telo sadržaja, ali bez preterivanja.
 • Optimizujte Dužinu Sadržaja: Dok Google ne favorizira dužinu sadržaja radi same dužine, istraživanja pokazuju da stranice sa više sadržaja (oko 1.000+ reči) teže da se rangiraju više. Fokusirajte se na pružanje sveobuhvatnih informacija koje zadovoljavaju potrebe tragača.
 • Ažurirajte Stari Sadržaj: Google nagrađuje sajtove sa svežim sadržajem. Redovno ažurirajte stare blog postove sa novim informacijama i perspektivama.

Stvaranje Zdravih Unutrašnjih Linkova

Unutrašnji linkovi povezuju stranice na vašem sajtu, što pomaže Google-u da razume strukturu vašeg sajta i kako su stranice međusobno povezane.

 • Logička Povezanost: Povežite stranice sa relevantnim temama. Na primer, blog post o „WordPress pluginima“ treba da se povezuje sa drugim člancima o SEO-u ili izgradnji web sajta.
 • Hierarhijska Struktura: Kreirajte hijerarhijsku strukturu linkova koristeći kategorije i oznake. Ovo pomaže Google-u da indeksira vaše stranice efikasnije.
 • Breadcrumbs: Implementirajte breadcrumbs na vašem sajtu kako bi korisnici i pretraživači mogli lako da prate svoju lokaciju na sajtu.

Brzina i Sigurnost: Ključni Faktori SEO-a

Brzina i sigurnost web sajta su postale ključni faktori rangiranja u pretrazi.

 • Optimizacija Brzine: Koristite alatke za testiranje brzine kao što je Google PageSpeed Insights kako da identifikujete probleme sa performansama i optimizujete brzinu učitavanja stranice.
 • Sigurnost: Izaberite pouzdan web hosting i koristite sigurnosni plugin za zaštitu od malvera i drugih online pretnji.
 • HTTPS: Prebacite se na HTTPS protokol kako biste osigurali bezbednu komunikaciju između korisnika i vašeg sajta. Google favorizuje sajtove sa HTTPS protokolom.

Promovisanje Vrednosti Vašeg Sajta: SEO Van Stranice

Optimizacija on-page je važna, ali ne i sve. SEO van strane stranice se fokusira na stvaranje pokazivača autoriteta i poverenja za vaš sajt.

 • Građenje Backlinkova: Kvalitetni backlinkovi (linkovi sa drugih relevantnih sajtova koji vode ka vama) signaliziraju Google-u da je vaš sajt relevantan i pouzdan. Fokusujte se na kvalitet backlinkova, a ne na kvantitet.
 • Društveni Mediji: Promoviшите svoj sadržaj na društvenim mrežama kako biste dobili više poseta i potencijalnih backlinkova.
 • Lokalno SEO (za lokalna preduzeća): Ako imate lokalno preduzeće, registrirajte se u Google My Business i drugim relevantnim lokalnim direktorijumima.

administrator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *