Najbolji WordPress plugini za poboljšanje vašeg sajta u 2024. godini

wordpress

Najbolji WordPress plugini

WordPress je dominantna platforma za izradu sajtova širom sveta, zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i lakoći korišćenja. Međutim, njegova prava snaga leži u ogromnom ekosistemu plugina koji se mogu instalirati kako bi se dodale nove funkcionalnosti i proširile mogućnosti sajta. Sa preko 58.000 plugina dostupnih u zvaničnom repozitorijumu, izbor najboljih za vaše potrebe može biti izazovan.

Ovaj post ће vam predstaviti neke od najkorisnijih WordPress plugina koji spadaju u nekoliko ključnih kategorija. Uzimaćemo u obzir njihovu funkcionalnost, reputaciju, lakoću korišćenja i kompatibilnost.

Brzina i Performanse

Brzina učitavanja stranice je ključni faktor za rangiranje na Google pretrazi i korisničko iskustvo. Optimizacija performansi vašeg WordPress sajta je zato prioritet.

 • WP Rocket: [WP Rocket] je premium plugin koji nudi sveobuhvatan set alata za keširanje stranica, kompresiju slika, minifikaciju koda i još toga. Lak je za podešavanje i može značajno poboljšati brzinu učitavanja.
 • Autoptimize: [Autoptimize] je besplatni plugin koji automatski optimizuje HTML, JS, CSS fajlove, slike i Google Fontove. On je jednostavan za korišćenje i nudi dobre rezultate za brzinu.
 • LiteSpeed Cache: [LiteSpeed Cache] je besplatni plugin specifičan za sajtove koji koriste LiteSpeed web server. On nudi slične funkcije kao i WP Rocket, ali je optimizovan za taj server.

SEO (Search Engine Optimization)

Dobro pozicioniranje vašeg sajta na rezultatima pretrage u Google-u je ključno za organsku posetu sajta.

 • Yoast SEO: [Yoast SEO] je najpopularniji SEO plugin za WordPress. On nudi sveobuhvatan set alata za optimizaciju on-page SEO faktora, uključujući analizu ključnih reči, meta opise, XML sitemape i integraciju sa Google Search Console.
 • Rank Math: [Rank Math] je brzo rastući SEO plugin koji nudi sve što i Yoast SEO, a poseduje i neke dodatne funkcije poput naprednog uređivača fragmenata i analize konkurenta.
 • Ahrefs: [Ahrefs] (premium) pruža kompletno SEO rešenje, uključujući alat za istraživanje ključnih reči, analizu backlinkova i monitoring rangiranja.

Bezbednost sajta

WordPress je popularna platforma, što znači da i zlonamerni softveri imaju interesovanje za napad na njega. Osiguravanje bezbednosti vašeg sajta je neophodno.

 • Wordfence Security: [Wordfence Security] je sveobuhvatni plugin za bezbednost koji nudi firewall zaštitu, skeniranje malvera, zaštitu od brute force napada i monitoring integriteta fajlova.
 • Sucuri Security: [Sucuri Security] je još jedan popularni plugin za bezbednost koji nudi slične funkcije kao i Wordfence, a poseduje i neke dodatne opcije poput globalnog CDN-a i čišćenja sajta od malvera.
 • Limit Login Attempts: [Limit Login Attempts] je jednostavan besplatni plugin koji ograničava broj pokušaja prijave kako bi sprečio brute force napade.

Bekap sajta

Redovno bekapovanje vašeg sajta je ključno u slučaju grešaka, hakerskih napada ili grešaka pri ažuriranju.

 • UpdraftPlus: [UpdraftPlus] je jedan od najpopularnijih plugina za bekap sajta. Omogućava vam automatski bekap vašeg sajta u cloud storage servisu poput Google Drive, Dropbox ili Amazon S3.
 • VaultPress: [VaultPress] (premium) je bekap servis od Automattic-a, tvoraca WordPress-a.

Izgled i Funkcionalnost

WordPress nudi fleksibilnost dizajna, ali kvalitetni plugini mogu dodatno poboljšati izgled i funkcionalnost vašeg sajta.

 • Elementor: [Elementor] je popularni drag-and-drop plugin za izradu stranica koji omogućava vizuelno kreiranje stranica i postova bez potrebe za znanjem programiranja.
 • Beaver Builder: [Beaver Builder] je još jedan drag-and-drop builder stranica sa sličnim funkcionalnostima kao i Elementor. On nudi korisniku prilagođeni interfejs i može biti dobra alternativa za neke korisnike.
 • Advanced Custom Fields: [Advanced Custom Fields] omogućava definisanje novih polja po meri za vaše postove, stranice, korisnike i taksonomije. To vam daje veću fleksibilnost u tome šta se prikazuje na vašem sajtu.
 • Contact Form 7: [Contact Form 7] je najpopularniji plugin za kontakt forme na WordPressu. On omogućava jednostavno kreiranje kontakt formi i njihovo integrisanje u vaše stranice.
 • WP Forms: [WP Forms] je drag-and-drop plugin za kontakt forme koji nudi više naprednih funkcija u odnosu na Contact Form 7, kao što su uslovna logika i integracija sa marketing servisima.

Onlajn prodavnica

Ako planirate da prodajete proizvode online, postoji nekoliko odličnih e-trgovinskih WordPress plugina.

 • WooCommerce: [WooCommerce] je besplatni e-trgovinski plugin od Automattic-a. On je najpopularnija opcija za WordPress prodavnice i nudi sve što vam treba za pokretanje online prodavnice.
 • Easy Digital Downloads: [Easy Digital Downloads] je odličan plugin za prodaju digitalnih proizvoda kao što su ebookovi, muzika i softver.

E-mail Marketing

E-mail marketing je jedan od najefektivnijih načina za povećanje publike i konverzije.

 • Mailchimp for WordPress: [Mailchimp for WordPress] je besplatni plugin koji omogućava integraciju vašeg WordPress sajta sa Mailchimp servisom za e-mail marketing.
 • MonsterInsights: [MonsterInsights] omogućava integraciju Google Analytics sa vašim WordPress sajtom i pruža vam detaljne podatke o performansama vašeg sajta.

Galerije i Slike

Slike i galerije su odličan način da se poboljša vizuelni sadržaj vašeg sajta.

 • Envira Gallery: [Envira Gallery] je premium plugin koji omogućava jednostavno kreiranje prelepih galerija slika i albuma.
 • Smush: [Smush] je besplatni plugin koji automatski optimizuje vaše slike za web, što može značajno poboljšati brzinu učitavanja stranice.

Popup prozori

Popup prozori se mogu efikasno koristiti za prikupljanje e-mail adresa, promociju posebnih ponuda ili usmeravanje korisnika ka važnom sadržaju.

 • OptinMonster: [OptinMonster] je premium servis za email marketing koji nudi i WordPress plugin za kreiranje popup prozora i opt-in formi.
 • Popup Maker: [Popup Maker] je besplatni plugin koji omogućava jednostavno kreiranje popup prozora sa različitim funkcionalnostima.

Višejezični Sajtovi

Ako želite da vaš sajt bude dostupan na više jezika, sledeći plugini mogu biti korisni.

 • WPML: [WPML] (premium) je najpopularniji višejezični plugin za WordPress. On omogućava prevođenje celog sadržaja vašeg sajta, uključujući postove, stranice, menije i taksonomije.
 • Polylang: [Polylang] je besplatni plugin koji nudi jednostavan način za upravljanje višejezičnim sajtom.

Najbolji WordPress plugini za vaše potrebe zavisiće od specifičnih ciljeva i funkcionalnosti

administrator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *